Svar på era frågor om crossfit

Hej älsklingar. Jag har fått lite crossfitfrågor på sistone så tänkte att jag samlar dom i ett inlägg till er nyfikna där ute. Crossfit har ju blivit en stor del av min livsstil. Och det är en liten speciell bubbla och många utav er där ute är kanske intresserade och sugna på att börja? Och många utav er fattar absolut ingenting om vad jag skriver här på mina dagliga updates om vad jag pysslar med när jag tränar. Det är många lustiga ord och benämningar. När man ägnar sig åt crossfit, så är det nämligen så att man gärna pratar om crossfit mestadels hela tiden. Och det är ju lite roligt då när man bor ihop med någon som inte tränar crossfit och mest ser ut som ett frågetecken…. Finns nog några utav er som känner igen sig här 🙂

 

Hur gammal var du när du började med crossfit? Jag är så sugen på att börja själv. Kör mycket Crossfit inspirerande pass på gymmet nu i grupp men vill testa att köra mera crossfit.

 

Jag började träna crossfit i en box strax efter påsken förra året, så det är snart ett år sedan. Och shit vad tiden har gått fort. Jag bara ångrar att jag inte började med crossfit tidigare, det är ett av de bästa besluten jag tagit att börja!!! Det går inte att jämföra med att köra dessa pass på gymmet som jag också gjort flera år innan. Gemenskapen, träningen, utvecklingen och ja det mesta är annorlunda. Du får dessutom en underbar livsstil på köpet med massa positiv energi kring träning och kost, ett träningsupplägg av coachen som programmerar passen du kan gå på. Du får en grym mix av styrka, gymnastik, kondition och rörlighet och du tränar verkligen hela kroppen. Många har fördomen om att det är dyrt, och det är det, men det är så värt det. Du får ut så mycket av din träning! 

 

Hur lång tid tog det innan du kom in i den träningen och lärde dig tekniken och övningarna?

 

Jag har alltid tränat väldigt mycket. Är utbildad PT och har under mina år på gymmet alltid varit noga med att lära mig teknik, och att lära mig mycket olika övningar. Genom att ha kunskap och ha testat på många olika träningsformer har jag bra kroppskontroll och lär mig använda mina muskler på rätt sätt väldigt fort. Med det sagt så kunde jag absolut inte allt när jag kom in i boxen, och det kan jag långt ifrån nu med. Det är ju det som är lite hatkärlek med crossfit, att det finns alltid något att bli bättre på, alla har sina saker som de kämpar med. Så där av så är alla på så sjukt olika nivåer. 

 

När du är ny på crossfit får du gå en kurs som kallas för On-ramp, där du lär dig de grundläggande lyften som är viktiga i crossfit. Sedan är det bara att nöta nöta nöta! Är du väldigt oerfaren hade jag faktiskt gett dig rådet att ta hjälp av någon coach eller PT i boxen, det kommer gynna dig. Jag behövde aldrig gå den kursen då jag hade väldigt bra koll på de lyften sedan innan. Men det är så sjukt mycket övningar som är nya. Och det här med att det ska lyftas tungt och all gymnastik, oh yes, never ending story! 🙂 Jag lär mig nog nästan något nytt varje dag. Blir ständigt bättre och utvecklas! Och det är sååå kul.

 

Hur vet man vilken box man ska välja? 

 

Det beror väl lite på vart man bor. I vissa städer finns det ett stort utbud och i vissa städer finns det kanske bara 1-2 st. Jag kände princip inte någon på boxen jag började på och jag har nu ett år senare fått vänner för livet och många som står mig otroligt nära. Hur fantastiskt är inte det? Jag har från dag 1 känt mig så välkommen i min box och som en del i gänget. Jag tror detta kan skilja sig faktiskt, så vill du försäkra dig om att du väljer rätt box, gå dit och prova på, många boxar har prova på pass på lördagar exempelvis. Hör av dig till någon och fråga om du får komma dit. Tror du märker ganska snabbt om det är något för dig eller inte. Jag kände det direkt att här kommer jag verkligen att trivas. Hur magiskt är inte det att alla hälsar och ser en när man kommer in i boxen? Inte som på gymmet precis där alla gör sin grej och är mestadels självupptagna.

 

Vad har du som mål inom crossfit? Ska du tävla?

Just nu är mina mål på att bli starkare och utvecklas i sådant jag tycker är svårt. Ett fokus som jag har just nu är att bli bättre på snatch. Som jag exempelvis investerat i PT-timmar för att utvecklas i.  Våga utmana mig och träna på sådant som jag ”är lite sämre på”. Njuta av att jag är hel i kroppen utan skador och att jag snart har tränat i ett år och kommit så långt som jag har gjort. Det bästa (och kanske sämsta i crossfit), det finns alltid sådant som du kan bli bättre på. Du blir liksom aldrig klar. Har du lyft en viss vikt, då vill du lyfta mer. Kan du göra 10 pullups, vill du göra 12 osv.. 🙂

 

Min första tävling tänker jag kommer bli vår egna tävling i boxen nu i början på sommaren. Den är jag verkligen sååå taggad på! Känns som en bra första tävling. Sedan får vi se. Det är lite intressant, för jag har alltid varit en tävlingsmänniska. Men som gammal lagidrottare, och när det nu gäller individuell prestation så blir det väldigt nervöst på något vis och jag får ganska så lätt prestationsångest. MEN, tror det är något som släpper med lite vana. Så när jag är lite mer bekväm i kläderna så kommer jag nog absolut att tävla.

 

Har du någon fråga du vill ställa? Ställ den här under eller maila mig på svenssontherese@hotmail.com så ska jag ta upp den här på bloggen! ♡ 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *